PROGRAMUL

Context:

Din 2013 Festivalul Internațional CIVIC FEST adună pe o platformă a dialogului, schimbului de bune practici și inițiative inovative în beneficiul cetățenilor, oameni proiecte și parteneri din Republica Moldova  și Uniunea Europeană.

CIVIC FEST promovează cele mai de succes proiecte implementate de organizații ale societății civile din Moldova și EU, care au obținut recunoaștere internațională și pot servi drept practici reușite, utile în diferite domenii: antreprenoriat social și integrare socială, dezvoltare comunitară prin inițiative civice, transformări socio-culturale și responsabilitate socială.

În 2015, Civic Fest va continua să reunească organizații ale societății civile din Republica Moldova și de peste hotare, oferindu-le oportunitatea să se întâlnească pentru a stabili contacte, pentru a face schimb de experiență și idei, pe care le-ar implementa la nivel local.  În comparație cu edițiile precedente, anul acesta festivalul internațional Civic Fest se va desfășura și la Butuceni, Orheiul Vechi.

Program:

CIVIC FEST 2015 va avea loc pe 24 și 26 septembrie și va conține două zile tematice:

✓ Dezvoltare comunitară – lucrează deștept, trăiește mai bine/Susținerea creșterii durabile prin motivarea oamenilor să acorde suport dezvoltării comunitare și antreprenoriatului social, participării femeilor în procesele decizionale și funcțiile de reprezentare, integrării sociale și securității alimentare.

Oamenii nostri, viitorul nostru – construim o societate pentru toți/Implicarea oamenilor poate aduce o schimbare reală în societate grație practicilor democratice de promovare a poziției civice, bazate pe responsabilitate și angajamentul cetățenilor în viața socială, ghidat de ideea „Mă implic pentru că îmi pasă”.

 • 24 septembrie, 2015, 09.00-17.00, Muzeul Național de Artă, Chișinău, strada 31 august 1989, nr.115.
  În prima zi va avea loc deschiderea oficială (high-level panel), panelul de prezentare a proiectelor, traininguri și sesiuni de networking. Tematicile-cheie ale zilei vor fi: antreprenoriatul social, participarea femeilor și leadership, securitatea alimentară și de mediu, plus activismul social cu implicarea tinerilor.
 • 26 septembrie 2015, 11.00-18.00, Teatrul în aer liber, Butuceni, Orheiul Vechi.
  A doua zi va prezenta practici participative și inițiative civice menite să protejeze mediul, să conserve patrimoniul natural și istoric și să promoveze cultura ecologică în cadrul comunităților noastre. Un Târg al ONG-urilor va aduce la cunoștința participanților proiectele care s-au bucurat de succes la nivel local și național, precum și experiența antreprenorilor sociali. Concertul care va încununa evenimentul va fi încă un moment propice pentru stabilirea de contacte între participanți.

Formatul inovativ:

 • CIVIC FEST 2015 va fi mai interactiv și mai productiv grație utilizării celor mai recente și inovative instrumente de prezentare și comunicare:

✓ PechaKucha 20×20 este un format de prezentare simplu și atractiv unde fiecare din cele 20 de slide-uri este arătat/comentat preț de doar 20 secunde. Fiecare prezentare PK durează 7 minute și este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri unde participanții au ocazia de a face schimb de cunoștințe și informații.

✓ Open Space este un proces în care participanții crează și gestionează propria lor agendă a sesiunii de lucru în grupuri paralele, în jurul unei teme centrale, de importanță strategică, cum ar fi: Care este strategia, grupul, organizația sau comunitatea pe care toate părțile interesate o pot sprijini și oferi soluții creative?

Organizatori și parteneri:

✓CIVIC FEST 2015 este organizat și implementat de către Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copiii si Tineret ,,ARTICO”,  Fondul pentru Tineri – Youth Bank Moldova, FHI 360/Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, Agropensiunea Butuceni Eco Resort, Întreprinderea Socială „Floare de Cireș”, AO „Eco-Răzeni”, Academia Nicolae Dumitrescu, Muzeul Național de Artă și cu contribuţia sponsorului Gas Natural Fenosa Moldova.

 ✓ Evenimentul este parte integrantă a „Zilelor Societății Civile”, organizate în perioada 24-26 Septembrie la Chișinău și Butuceni, Orheiul Vechi, în parteneriat cu FHI 360/Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova. În cadrul „Zilelor Societății Civile” vor fi organizate ateliere de discuții, sesiuni de networking, concerte, prezentări de organizații, interacțiuni cu cetățenii.

✓ Mai multă initiativă tinerilor: parteneriatul cu rețeaua națională YouthBank va combina potențialul, energia și creativitatea tinerilor cu scopul de a crea oportunități de dezvoltare și progres al comunităților.

Participanți:

Sunt invitați să participe la Civic Fest 2015 reprezentanți ai societății civile, instituțiilor de stat, locale și administrației publice centrale, sectorului de afaceri, comunității internaționale și diplomatice, parteneri de dezvoltare, experți independenți și mass-media.

Comunicare și vizibilitate:

✓ Procesul de comunicare și vizibilitate al CIVIC FEST 2015 va fi asigurat de 10  parteneri media, care vor publica circa 80 de articole, interviuri, istorii de success și video mesaje menite să încurajeze implicarea civică.

Activități CIVIC FEST 2015:

 • Deschiderea oficială:
  • Audiență largă
  • Dezbateri și discuții despre importanța unei poziții civice active a cetățenilor
  • 1 temă, 5 vorbitori, 90 minute de dezbateri.
 • Paneluri de prezentare a proiectelor:
  • Prezentarea modelelor de proiecte de succes
  • Implicarea reprezentanților celor mai eficiente ONG-uri în calitate de speaker
  • 3 paneluri, 15 vorbitori, 1 auditoriu, 90 minute per panel.
 • Sesiune Open Space:
  • Implicarea experților UE pentru facilitarea sesiunilor
  • 2 sesiuni, 2 experți, 2 auditorii, 120 minute per training.
 • Acțiuni civice:
  • Implicarea Ambasadorilor culturali ai angajamentului și participării civice
  • 3 acțiuni, 3 ambasadori, 120 minute per activitate.
 • Stand-uri și corturi la Târgul ONG-urilor:
  • Scopul acestui Târg este promovarea celor mai eficiente ONG-uri și a celor mai de success proiecte ale lor. Este un loc de întâlnire și discuție a celor mai bune practice realizate de actorii non-guvernamentali
  • 20 corturi (4x4m) și 15 stand-uri (1x2m)
  • Propuneri practice: storytelling, material promoționale, produse hand made expuse spre vânzare, servicii și sonsultanță.
 • Concert și prestații:
  • Concertul și workshop-urile creative sunt destinate creării de contacte, cunoașterii reciproce și relaxării.
  • 1 concert, mai mult de 15 prestații, 120 minute per total.