PROGRAMUL

Context:

Din 2013 Festivalul Internațional „CIVIC FEST: Moldova pentru cetățeni” reunește pe o platformă a dialogului, schimbului de bune practici și inițiative inovative în beneficiul cetățenilor, oameni proiecte și parteneri din Republica Moldova și Uniunea Europeană.

CIVIC FEST are drept scop promovarea celor mai de succes proiecte implementate de organizațiile societății civile, care au obținut recunoaștere internațională și pot servi drept exemplu de bune practici, demne de urmat în diferite domenii: antreprenoriat social și integrare socială, dezvoltare comunitară prin inițiative civice, transformări socio-culturale și responsabilitate socială.

În 2017, Civic Fest va continua să reunească organizații ale societății civile din Republica Moldova și de peste hotare, oferindu-le oportunitatea să se întâlnească pentru a stabili contacte, pentru a face schimb de experiență și idei, pe care le-ar implementa la nivel local.

 Obiective :

  •   Promovarea şi încurajarea excelenţei civice;
  • Crearea unei platforme civice şi a unui mediu de conexiune pentru toți actorii societăţii civile;
  •  Încurajarea si stimularea parteneriatelor şi colaborărilor fructuoase între ONG-uri și reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale și locale, instituţii internaţionale, companii private și cetățenii de rând;
  • Creşterea activismului civic şi angajamentului prin promovarea proiectelor de succes și celor mai bune practici internaționale;
  • Promovarea unei culturi de prezentare şi partajare a excelenţei civice.

Participanți:

Sunt invitați să participe reprezentanți ai societății civile, instituțiilor administrației publice centrale și locale, sectorului de afaceri, comunității internaționale și diplomatice, parteneri de dezvoltare, experți independenți și mass-media.

Program:

CIVIC FEST 2017 se va desfășura în perioada 29-30 septembrie și va conține următoarele zile tematice:

#PARTICIPARE CIVICĂ

- 29 septembrie 2017, 09.00-18.00, Centrul Summit Events, Chișinău, strada Tighina 49/3.

Cetățeni activi, comunități prospere – îmi pasă, mă implic, acționez / Încurajarea și atragerea tuturor actorilor societății civile și cetățenilor de rând să susțină dezvoltarea comunităților prin generarea de noi idei, inițiative și proiecte de succes, promovarea unei poziții civice active, bazate pe responsabilitate, angajament și implicarea efectivă a cetățenilor în realizarea schimbărilor sociale.

Pe 29 septembrie va avea loc deschiderea oficială CIVIC FEST 2017, se vor desfășura panelurile de prezentare a proiectelor, training-uri și sesiuni de networking, care vor cuprinde mai multe tematici: dezvoltare comunitară și integrare socială, participarea femeilor și tinerilor în procesele decizionale, protecția mediului și securitatea alimentară, promovarea unui proces electoral transparent și democrat.

#EXCELENȚĂ CIVICĂ

- 30 septembrie 2017, 10.00-19.00, Centrul Shopping Malldova

Modele civice inspiraționale demne de urmat – înspirăm, împărtășim, dezvoltăm / Susținerea și promovarea ONG-urilor de succes, proiectelor inovatoare și bunelor practici care pot servi drept sursă de inspirație și motivare pentru alți membri ai comunității în dezvoltarea inițiativelor participative și multiplicarea excelenței civice.

Pe 30 septembrie se va organiza Târg-ul ONG-urilor, care va aduce la cunoștința vizitatorilor proiectele care s-au bucurat de succes la nivel local și național, precum și experiența antreprenorilor sociali. Se vor desfășura sesiuni de networking, practici și inițiative civice, expoziții și prestații artistice, jocuri și concursuri.

Formatul inovativ:

CIVIC FEST 2017 va continua să fie cât mai interactiv și mai productiv grație utilizării unor instrumente inovative de prezentare și comunicare:

  •  Open Space este o metodă de interacțiune care facilitează comunicarea deschisă, pe ton confident dintre participanții unui grup mai larg care au posibilitatea să facă schimb de idei și viziuni. Aceștia, într-un mod cât mai interactiv, răspund la un set de întrebări prestabilite care pun în valoare experiența lor bună de împărtășit.

 Organizatori și parteneri:

CIVIC FEST 2017 este organizat și implementat de către Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est” cu suportul oferit de către Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei și  Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Partener Principal: Centrul Shopping Malldova.

Parteneri: Asociația „EcoContact”, Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Centrul Media pentru Tineri, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, YouthBank Moldova, Asociația „Oberliht”, Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico” și Centrul de Asistență a Consumatorului.

Partener media general: TVR Moldova.

Parteneri media: Ziarul de Gardă, Ziarul Timpul, Ziarul Național, Portalurile UNIMEDIA, AGORA, EA.md, AllMoldova, #Diez.md, Civic.md, Stiripozitive.eu, Moldova9, Zugo.md, ONG.md