PROGRAMUL

Context:

Din 2013 Festivalul Internațional „CIVIC FEST: Moldova pentru cetățeni” reunește pe o platformă a dialogului, schimbului de bune practici și inițiative inovative în beneficiul cetățenilor, oameni proiecte și parteneri din Republica Moldova și Uniunea Europeană.

CIVIC FEST are drept scop promovarea celor mai de succes proiecte implementate de organizațiile societății civile, care au obținut recunoaștere internațională și pot servi drept exemplu de bune practici, demne de urmat în diferite domenii: antreprenoriat social și integrare socială, dezvoltare comunitară prin inițiative civice, transformări socio-culturale și responsabilitate socială.

În premieră, pe 6-7 august 2016, CIVIC FEST se va desfășura în parteneriat cu Festivalul Internațional de muzică GUSTAR, la Furceni, Parcul Național Orhei, într-un format special, care va reuni sub genericul ”Zilele Societății Civile” mai multe organizații ale societății civile din Republica Moldova și de peste hotare, oferindu-le oportunitatea să se întâlnească pentru a stabili contacte, face schimb de experiență și idei, pe care le-ar implementa la nivel local. Urmând tradiția edițiilor precedente, anul acesta Festivalul Internațional CIVIC FEST se va desfășura timp de 3 zile, în perioada 6-7 august, la Furceni, Parcul Național Orhei și pe 23 septembrie, la Chișinău.

Obiective:

 • Promovarea şi încurajarea excelenţei civice;
 • Crearea unei platforme civice şi a unui mediu de conexiune pentru toți actorii societăţii civile;
 •  Încurajarea si stimularea parteneriatelor şi colaborărilor fructuoase între ONG-uri și reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale și locale, instituţii internaţionale, companii private și cetățenii de rând;
 • Creşterea activismului civic şi angajamentului prin promovarea proiectelor de succes și celor mai bune practici internaționale;
 • Promovarea unei culturi de prezentare şi partajare a excelenţei civice.

Invitați de onoare:

Vor fi invitați să participe la eveniment Șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, Coordonatorul rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite și reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Dafina Gercheva, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller și Președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre.

Participanți:

Sunt invitați să participe reprezentanți ai societății civile, instituțiilor administrației publice centrale și locale, sectorului de afaceri, comunității internaționale și diplomatice, parteneri de dezvoltare, experți independenți și mass-media.

Program:

CIVIC FEST 2016 va avea loc pe 6-7 august și pe 23 septembrie și va conține trei zile tematice:

 #PARTICIPARE CIVICĂ

 - 6 august, 2016, 12.00-16.00, Furceni, Parcul Național Orhei

Cetățeni activi pentru un viitor mai bun – îmi pasă, mă implic, acționez / Încurajarea și promovarea unei poziții civice active, bazate pe responsabilitate, angajament și implicarea efectivă a cetățenilor în realizarea schimbărilor sociale prin acțiuni și practici democratice comune. 

În prima zi va avea loc deschiderea oficială CIVIC FEST 2016 și se vor organiza traininguri și sesiuni de networking, practici participative și inițiative civice menite să încurajeze implicarea activă a cetățenilor în realizarea schimbărilor sociale. Un Târg al ONG-urilor va aduce la cunoștința participanților proiectele care s-au bucurat de succes la nivel local și național, precum și experiența antreprenorilor sociali.

#EXCELENȚĂ CIVICĂ

 - 7 august, 2016, 11.00-16.00, Furceni, Parcul Național Orhei

Modele civice inspiraționale demne de urmat – îmi place, împărtășesc, aplic / Susținerea și promovarea ONG-urilor de succes, proiectelor inovatoare și bunelor practici care pot servi drept sursă de inspirație și motivare pentru alți membri ai comunității în dezvoltarea inițiativelor participative și multiplicarea excelenței civice.

În a doua zi se vor desfășura mai multe ateliere și inițiative civice menite să protejeze mediul și patrimoniul natural și istoric și să promoveze cultura ecologică în cadrul comunităților noastre. Un Târg al ONG-urilor va aduce la cunoștința participanților proiectele care s-au bucurat de succes la nivel local și național, precum și experiența antreprenorilor sociali.

#DEZVOLTARE COMUNITARĂ

- 23 septembrie, 2016, 09.00-17.00, Muzeul Național de Artă, Chișinău, strada 31 august 1989, nr.115

Dezvoltare prin implicare – cetățeni activi pentru o schimbare reală / Atragerea și motivarea tuturor actorilor și cetățenilor de rând să susțină dezvoltarea comunităților prin generarea de noi idei, inițiative și proiecte de succes în diferite domenii: antreprenoriat și integrare socială, participarea femeilor în procesele decizionale și funcțiile de reprezentare, promovarea unui proces electoral transparent și democrat, participarea tinerilor în dezvoltarea locală.

În a treia zi se vor desfășura panelurile de prezentare a proiectelor, traininguri și sesiuni de networking. Tematicile-cheie ale zilei vor fi: antreprenoriat și integrare socială, participarea femeilor în procesele decizionale și funcțiile de reprezentare, asigurarea și promovarea unui proces electoral transparent și democrat, participarea tinerilor în dezvoltarea locală.

Format inovativ:

CIVIC FEST 2016 va continua să fie cât mai interactiv și mai productiv grație utilizării celor mai recente și inovative instrumente de prezentare și comunicare:

 • PechaKucha 20×20 este un format de prezentare simplu și atractiv unde fiecare din cele 20 de slide-uri este arătat/comentat preț de doar 20 secunde. Fiecare prezentare PK durează 7 minute și este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri unde participanții au ocazia de a face schimb de cunoștințe și informații.
 • Open Space este o metodă de interacțiune care facilitează comunicarea deschisă, pe ton confident dintre participanții unui grup mai larg care au posibilitatea să facă schimb de idei și viziuni. Aceștia, într-un mod cît mai interactiv, răspund la un set de întrebări prestabilite care pun în valoare experiența lor bună de împărtășit. 

Organizatori și parteneri:

 • CIVIC FEST 2016 este organizat și implementat de către Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est” cu suportul oferit de către Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei și  Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, în parteneriat cu Festivalul Internațional de muzică GUSTAR, Întreprinderea Socială „Floare de Cireș”, AO „Eco-Răzeni”, Academia Nicolae Dumitrescu, YouthBank Moldova, Centrul Național al Tineretului iYoung, Garda de Reciclare și Muzeul Național de Artă.
 • În premieră, pe 6-7 august 2016, CIVIC FEST se va desfășura în parteneriat cu Festivalul de muzică GUSTAR, la Furceni, Parcul Național Orhei, organizat de către „Sens Music” și „ECHINOX”. În cadrul evenimentului cu genericul „Zilele Societății Civile” vor fi organizate ateliere de discuții, sesiuni de networking, concerte, prezentări de organizații, interacțiuni cu cetățenii
 • Mai multă initiativă tinerilor: parteneriatul cu rețeaua națională YouthBank și Centrul Național al Tineretului iYoung va combina potențialul, energia și creativitatea tinerilor cu scopul de a crea oportunități de dezvoltare și progres al comunităților.

Comunicare și vizibilitate:

 • Procesul de comunicare și vizibilitate va fi asigurat de 16  parteneri media, care vor publica circa 80 de articole, interviuri, istorii de success și video mesaje menite să încurajeze implicarea civică.

Activități CIVIC FEST 2016:

Paneluri de prezentare a proiectelor: 

- Prezentarea modelelor de proiecte de succes;

- Implicarea reprezentanților celor mai active ONG-uri în calitate de speakeri;

- 5 paneluri, 25 vorbitori, 1 auditoriu, 90 minute per panel.

Ateliere și acțiuni civice:

- Implicarea Ambasadorilor culturali ai angajamentului și participării civice;

- 10 acțiuni, 3 ambasadori, 120 minute per activitate.

Stand-uri și corturi la Târgul ONG-urilor:

- Scopul acestui Târg urmărește promovarea ONG-urilor și a celor mai de success proiecte

- Este un spațiu de întâlnire și discuție a societății civile și cetățenilor de rând despre cele mai reușite proiecte și schimbului de bune practici și inițiative inovative realizate de actorii non-guvernamentali;

- 30 corturi (4x4m) și 15 stand-uri (1x2m);

- Propuneri practice: ateliere de instruire și creație, materiale promoționale, produse hand made expuse spre vânzare, servicii  și sonsultanță.

Concert și prestații artistice:

- Concertul și workshop-urile creative oferă posibilitatea participanților de a stabili noi contacte, pentru a face schimb de experiență și idei, pe care le-ar implementa la nivel local;

- 1 concert, mai mult de 15 prestații, 120 minute per total.